موضوع :
دادرسی در دعاوی حقوقی مربوط به چک
پایان نامه ارشد :
فصل ششم: نحوه رسیدگی به شکایات چک (ضمانت اجراهای عدم پرداخت چک)
به منظور رسیدن به اهداف قانونگذار در جایگزین شدن چک به جای پول نقد، مقنن ضمانت اجراهای مختلفی پیشبینی نموده که به آنها پرداخته میشود.
در همین ابتدا باید بیان شود با توجه به موضوع اصلی پایاننامه که به بررسی دعاوی حقوقی اختصاص دارد
به طور مختصر به این موارد اشاره میشود.
مبحث نخست: طریقه اجرایی
ماده 2 ق.ص.چ. آن را در حکم اسناد لازمالاجرا دانسته و آنرا مانند سایر اسناد رسمی قابل اجرا از طریق اجرای ثبت معرفی کرده است. سند لازمالاجرا عبارت از سندی است که بدون صدور حکم از دادگاه قابل صدور اجرائیه برای اجرای مدلول سند باشد. طبق این ماده شرایط لازم برای صدور اجرائیه عبارتند از:
1- چک مورد نظر باید عهده یکی از بانکهای مجاز در داخل کشور یا شعب آنها در خارج از کشور صادر شده باشد.
2- صدور اجرائیه تنها علیه صادرکننده چک امکانپذیر است.
3- مطابقت امضای صادرکننده چک با نمونه امضای موجود در بانک باید به گواهی بانک محالعلیه رسیده باشد.
4- چک سفید امضاء و چکهای مشروط و وعدهدار و چکی که بابت تضمین انجام معامله داده شده مانع صدور اجرائیه علیه صادرکننده چک نخواهد شد.
5- متقاضی اجراییه باید مبلغ مورد درخواست را در صندوق اجراء ثبت تودیع نماید و پس از تودیع، مال متعلق به صادرکننده چک را به غیر از مستثینات دین برای توقیف به اجراء معرفی نماید. (ماده 69 آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی و ماده 65 قانون اجرای احکام مدنی).
6- موعد پرداخت چک رسیده باشد. (ماده 253 آییننامه مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا).
بخشنامه سازمان ثبت کل که متضمن نظریه شورای عالی قضایی است، مستثینات دین و اموال مورد نیاز صادرکننده چک را مشتمل بر: یک باب خانه، یک دستگاه اتومبیل و یک شماره تلفن قرار داده است.
برای صدور اجرائیه، دارنده چک باید عین چک و گواهینامهی عدم پرداخت را به اجرای ثبت اسناد محل تسلیم کند.
بر خلاف موردی که در آن دارنده شکایت کیفری میکند، ماده 2 ق.ص.چ. دارنده، متقاضی صدور اجرائیه را کسی میداند که چک در وجه او صادر گردیده یا به نام او پشتنویسی شده است و یا حامل چک (در مورد چکهای در وجه حامل) یا قائممقام قانونی آنهاست. و بنابراین، متقاضی اجرائیه صرفاً کسی نیست که برای اولینبار به بانک مراجعه میکند، بلکه کسی که پس از مراجعه به بانک چک به او منتقل شده است نیز حق تقاضای صدور اجرائیه را دارد.
در صورتی که چک به وکالت یا نمایندگی از طرف صاحب حساب- اعم از شخص حقیقی یا حقوقی- صادر شد، صادرکننده چک و صاحب حساب به طور تضامنی مسئول پرداخت وجه چک هستند و به علت وجود تضامن، اجرائیه علیه هر دو صادر میشود. (ماده 19 ق.ص.چ.) (ماده 252 آئیننامه مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا).
به موجب ماده 17 قانون گذرنامه مصوب 1351 «دولت میتواند از صدور گذرنامه و خروج بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و … طبق ضوابط و مقرراتی که در آئیننامه تعیین میشود جلوگیری نماید». [1]
اقدام از طریق اجرای ثبت دارای معایب و مزایایی است. در رابطه با معایب آن قابل ذکر است علیرغم اینکه اقدام از طریق اجرای ثبت مستلزم وقت کمتری میباشد و در واقع بدون رسیدگی و صدور حکم اقدام به اجرای مفاد چک میشود، در عمل دارندگان چکها، اقدام از طریق دادگستری را به طریق اجرای مزبور، ترجیح میدهند. دلایل عمده این امر را به شرح ذیل میتوان برشمرد:
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف تحقیق
این رساله در صدد آن می باشد تا با تبیین مسائل متعدد و مرسوم در اسناد تجاری و به ویژه چک،اقدام به ارائه یک چارچوب مشخص و معین،به ویژه در خصوص دادرسی دعاوی مربوط به چک نماید.چک به عنوان یک سند تجاری،از آنجا که در جامعه نقش بسزایی را در پرداخت و اعتبار نزد مردم ایفاء می کند،بر این اساس پیرامون آن مسائل متعددی نیز مطرح می گردد.نحوه رسیدگی به شکایات چک و به ویژه حقوق و وظایف دارنده این سند تجاری و ضمانت اجرای عدم رعایت تکالیف دارنده هنوز تا حدودی در رویه قضایی و در کتب حقوقدانان،بطور کامل مورد بحث قرار نگرفته است.گذشت مرور زمانهای تعیین شده از جانب قانونگذار در برخی موارد می تواند تأثیر بسزایی بر حقوق دارنده بنهد.بر این اساس از جمله اهداف این تحقیق آشنا ساختن حقوقدانان بویژه وکلا و قضات به مباحث حقوقی مربوط به دادرسی چک و پیچیدگی هایی که در این خصوص روی می دهد می باشد.